Bán Aladár Általános Iskola Várpalota

i ♥ bánali

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap

A 7. évfolyam kirándulása

dfghjkl

 Október 3-án a tanulmányi kiránduláson vettünk részt Győrben.

Hűvös, szeles időben érkeztünk meg a kisalföldi városba.

Nagy Mónika idegenvezető várt ránk az Aradi vértanúk terénél. Közel másfél órás séta következett, ismerkedve Győr nevezetességeivel. Láthattuk a Napóleon házat, ahol 1809-ben Napóleon egy éjszakát töltött el. Érdekes látnivaló volt a Frigyláda-szobor a Jedlik Ányos utcában és a Vaskakast ábrázoló díszkút a Dunakapu téren. Idegenvezetőnk érdekes történeteket mesélt, többek között Baross Gáborról is, akinek a szobra a Belváros szívében található. A szobor talapzatának anyaga mészkő, mely egy lépcsőfordulót idéz. Baross Gábor ezen a kapun lép elénk korabeli viseletben. Egyik kezében sétapálca, másik kezében arany zsebóra, melyre rápillant figyelmeztető asszociációként, hogy időnket használjuk ki legalább úgy, mint a kiegyezés korának építő társadalma, melyben Baross Gábornak oroszlánrésze volt. Az arany zsebóra valódi arannyal bevont bronz, amely újabb érdekesség lehet a járókelők számára. Sétánkat a győri Bazilikában fejeztük be. A székesegyház alapítása Szent István nevéhez fűződik. Jelenleg felújítás alatt áll az épület. Sajnos Szent László hermájának csak a másolatát láthattuk.

A kirándulás részét képezte a szabadidő is, amit egy feladatlap kitöltésével tölthettünk 4-6 fős csapatokban. Nagyon ötletes feladatok voltak, szelfit kellett készíteni a Czuczor Gergely Gimnázium előtt, pecsétet kellett kérni a Széchenyi patikában.

Utolsó programunkként koszorúzni mentünk a révfalui temetőbe, ahol iskolánk névadójának, Bán Aladárnak a sírja található. 1 perces néma főhajtással emlékeztünk rá.

Fázósan ugyan, de tele élményekkel indultunk haza.