Bán Aladár Általános Iskola Várpalota

i ♥ bánali

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap

Tájékoztató dTap védőoltás esedékességéről

Tájékoztató dTap védőoltás esedékességéről

(A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésről szóló többszörösen módosított 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 5. és 15. §. alapján)

Tisztelt Szülő!

A 2020/21-es tanévben az általános iskola 6. osztályos tanulói Diftéria, Pertussis és Tetanus elleni védőoltásra kötelezettek.

Az oltás helye: Az iskola Orvosi szobája

Az oltás időpontja: 2020 09 03 800

Oltóorvos: Dr Bakonyi Csilla

Kérem, szíveskedjék gyermeke Oltási könyvét és a tájékoztatásról szóló igazoló szelvényt az iskola-védőnőhöz eljuttatni!

 

Ha bármilyen okból a fenti időpontban a gyermeke nem tud megjelenni az oktatási intézményben, illetve, ha a gyermeke a védőoltást már megkapta, vagy a védőoltás alól végleges mentességet kapott, akkor ezt kérjük igazolni.

Tájékoztatom, hogy amennyiben gyermeke kötelező védőoltása, megalapozott orvosi indok nélkül, többszöri értesítés ellenére elmarad, akkor a Veszprémi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya elrendeli a védőoltásra kötelezett személy védőoltását.

Fontos, hogy még az oltás előtt tájékozott legyen!

A védőoltással kapcsolatos fontosabb tudnivalók:

 

A védőoltás három súlyos betegség, a torokgyík (Diftéria d), a merevgörcs (Tetanusz T) és a szamárköhögés (Pertussis ap) ellen a szervezetet emlékezteti – az alapimmunizálás keretében csecsemő és kisgyermekkorban kapott oltások révén – az ellenanyag termelésre. A megbetegedések megelőzése céljából Magyarországon, az általános iskolák 6. osztályát végző gyermek, illetve az adott évi Védőoltási Módszertani Levélben meghatározott korcsoportú gyermekek dTap emlékeztető védőoltásra kötelezettek. 

A torokgyík, baktérium okozta fertőző betegség. Lassú kezdet, láz jellemzi, torok -diftériában a mandulákon szürkés-fehér álhártya, mely a garatívekre és a hátsó garatfalra is átterjedhet., a nyaki nyirokcsomók duzzadtak, súlyos esetben nyaki ödéma, gége-diftériában rekedt hang, ugató köhögés, nehéz légzés jelentkezik. A diftéria toxikus szövődményei: szívbelhártya gyulladás, perifériás idegbénulások. 

A merevgörcs súlyos, magas halálozással járó betegség, bakteriális fertőzés. A kórokozó földdel szennyezett seben keresztül jut be a szervezetbe és ott toxint (mérget) termel. A toxin súlyos idegméreg, amelynek hatására az izmok görcsös állapotba kerülnek. 

A szamárköhögés kínzó köhögéssel, húzó, hangos belégzéssel járó, több hétig tartó bakteriális fertőző betegség, mely a légúti váladékcseppekkel terjed. Fiatal csecsemőknél a köhögési roham végén légzésleállás állhat be. 

Az oltás helyén fellépő bőrpír, duzzanat beavatkozás nélkül megszűnik. Jelentkezhet láz, hányás, hasmenés, nyugtalanság. A lázas állapot gondos megfigyelést és folyamatos lázcsillapítást igényel. A tünetek tartós fennállása esetén haladéktalanul jelentkezni kell az oltóorvosnál. 

Dátum: Várpalota, 2020. augusztus 27.

 

                                                     Fülöp Márta Mária                  

                  Iskola-védőnő

 

telefonszám: +3670/241-6898

e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.