Bán Aladár Általános Iskola Várpalota

i ♥ bánali

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap

Tájékoztató Hepatitis B védőoltás esedékességéről

Tájékoztató Hepatitis B védőoltás esedékességéről

 

(A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésről szóló többszörösen módosított 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 5. és 15. §. alapján)

Tisztelt Szülő!

A 2020/21-es tanévben az általános iskola 7. osztályos tanulói Hepatitis B elleni védőoltásra kötelezettek.

Az oltás helye: Iskola Orvosi szobája

Az oltás időpontja: 2020. 09. 03. 800

Oltóorvos: Dr Bakonyi Csilla

Kérem, szíveskedjen a gyermekek Gyermek egészségügyi kiskönyvét(Oltási könyvét) és a tájékoztatásról szóló igazoló szelvényt az iskola-védőnőhöz eljuttatni 2020. 09. 02.-ig!

 

Ha bármilyen okból a fenti időpontban a gyermek nem tud megjelenni az oktatási intézményben, illetve, ha a gyermeke a védőoltást már megkapta, vagy a védőoltás alól végleges mentességet kapott, akkor ezt kérjük igazolni.

Tájékoztatom, hogy amennyiben gyermeke kötelező védőoltása, megalapozott orvosi indok nélkül, többszöri értesítés ellenére elmarad, akkor az VMKH Veszprémi Járási Hivatal  Népegészségügyi Osztály a védőoltás beadását határozattal rendeli el.

Fontos, hogy még az oltás előtt tájékozott legyen! 

A védőoltással kapcsolatos fontosabb tudnivalók:

A vírusfertőzések közül – a Hepatitis B– okozta megbetegedések megelőzése céljából Magyarországon, a 2020/21. tanévben az általános iskolák 7.  osztályát végző gyermek, illetve az adott évi Védőoltási Módszertani Levélben meghatározott korcsoportú gyermek Hepatitis B elleni védőoltásra kötelezett. A védettség kialakulásához 2 oltásra van szükség. A második oltás az első oltást követően 6 hónap múlva esedékes.

Hepatitis B vírus (HBV) vérrel, szövetnedvekkel, váladékokkal (ondó, hüvelyváladék, nyál) parenterálisan terjed. Ez határozza meg az elsődleges terjedési módokat: szexuális út,vér, vérkészítmények, vérrel, szövetnedvekkel, váladékokkal szennyezett orvosi eszközök, műszerek alkalmazása, szerv-, szövetátültetés kapcsán, intravénás kábítószer-élvezők közös tű-fecskendő használata esetén.

Lappangási idő: 45–180 nap, leggyakrabban 60–90 nap.

Fontosabb tünetek: Lassan kezdődik, rendszerint láz nélkül. A betegnél fáradtság, ízületi fájdalmak, étvágytalanság jelentkezik, majd ezt követően a sárgaság. A fertőzés krónikussá válhat. A krónikus fertőzés kialakulásának kockázata annál nagyobb, minél korábbi életkorban következik be a fertőződés. Késői következménye a májcirrhosis és a májrák.

Az oltás helyén fellépő bőrpír duzzanat beavatkozás nélkül megszűnik. Jelentkezhet láz, hányás, hasmenés, nyugtalanság. A lázas állapot gondos megfigyelést és folyamatos lázcsillapítást igényel.A tünetek tartós fennállása esetén haladéktalanul jelentkezni kell az oltóorvosnál!

Dátum: 2020. augusztus 31.

                                          

                                                                                                      Fülöp Márta Mária

Iskola-védőnő

 

Iskola-védőnői szolgálat neve: Várpalota 1. sz Iskolavédőnői Körzet
címe: 8100 Várpalota Honvéd u. 2

telefonszáma:+3670/241-6898 Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Fogadó óra: Hétfő 8-10 (egyeztett időpontban)