Bán Aladár Általános Iskola Várpalota

i ♥ bánali

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap HÍREK Friss hírek ÉÓS – A (N)AGYMENŐ – 2016. október – 2017. április – Senki2.0 csapat

ÉÓS – A (N)AGYMENŐ – 2016. október – 2017. április – Senki2.0 csapat

000A Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye az idén immár tizenötödik alkalommal hirdette meg levelező vetélkedőjét az ÉÓS keretén belül ’A (N)AGYMENŐ elnevezéssel.

Ebben az évben a trójai háborúból hazainduló Odüsszeusz kalandjaival ismerkedhettünk meg négy feladatlap kitöltésével, októbertől áprilisig tartó időszak folyamán. Maga Pallasz Athéné istennő volt ebben a segítségünkre!:) Ezúttal nem pontokat szerezhettünk, hanem hajót, matrózt, ökröt és kincseket. Éppúgy, mint Odüsszeusz az útja során. Megszerzett javaink egy részét kockáztathattuk is. Aztán vagy megkétszereztük, vagy elveszítettük kockára tett javainkat, ha adott feladatot nem tökéletesen oldottunk meg.

De nem csak feladatlapokkal dolgoztunk, hanem tárgykészítés is várt még ránk. Odüsszeusz egyik általunk választott kalandját kellett bemutatnunk egy diorámában, egy doboztérben elrendezett kompozícióban, amelynek két- vagy háromdimenziós miniatűr szereplői festett háttér előtt állnak vagy mozognak.

Hogy mi mindent csináltunk az egyes fordulókban? Homérosz Odüsszeia című művének részletei, görög vázaképek, régészeti leletek fotói, paloták alaprajzai, térképek alapján kellett sokszor dolgoznunk, de remek rejtvények is vártak ránk.

Az 1. fordulóban megismerkedtünk a görög istenekkel. Te tudod, hogy melyiket miről lehet felismerni? Természetesen a Trója alatt harcoló leghíresebb görög hősökkel is. Te tudod, hogy melyikük milyen állandó jelzőt kapott Homérosztól? Térképen be is jelöltük az útvonalukat Trója alól hazatérőben. Homéroszt ábrázoló szobrok, vázaképek és versrészlet alapján kellett kitöltenünk a képzeletbeli munkakönyvét. Tudod, mi a khitón, a himation, a khlamüsz és a peplosz? Görög vázaképek alapján azonosítottuk be ezeknek a görög ruhadaraboknak a szabásmintáját. Majd az Odüsszeia egy részlete alapján felöltöztettük Odüsszeuszt, és megterveztük ruhakapcsa díszét is. Megtudtuk, kik voltak a kikónok, hogy járt velük Odüsszeusz?

A 2. fordulóban egy hajó rakományát kellett beazonosítanunk, melyik tárgy mi lehetett, melyik kikötőben rakták fel a hajóra, ki lehetett a tulajdonosa? Odüsszeusz és társai kalandja a küklopsszal több feladatban is szerepelt. Vázaképi ábrázolások sorrendje, mikor mondhatták, hiányzó részlet beillesztése, megannyi megfigyelést próbára tevő feladat. Nem könnyű versrészlet alapján átlátszó lapokra úgy felfesteni a nimfa barlangjának környezetét, hogy minden lapon más-más részlet szerepelhet csak, egymásra rakott lapok adják ki a kép egészét.

A 3. fordulóban Odüsszeusz újabb kalandjai nyomán ismertük meg a varázsló Kirkét, a sziréneket, Szküllát, Kharübdiszt, Héliosz mezejét. Készítenünk kellett egy háromdimenziós diorámát az egyik kalandról, mi a küklopszosat választottuk.

A negyedik fordulóban a phaiakok földjén jártunk, ehhez kapcsolódott kreatív feladatunk, amit megnézhettek a youtube-on is!:) Itt: https://www.youtube.com/watch?v=xBtIE2UGZN4

Odüsszeusszal együtt leszámoltunk a kérőkkel, egy sakkhoz hasonló feladványban nyilaztuk le őket!:) Odüsszeusz fiával, Thélemakhosszal pedig bejártuk Nesztór palotáját Püloszban.

Íme, egy kis képes beszámoló, amihez a feladatlapok készítőinek engedélyével azokból is tettünk fel ízelítőt:

02 03 04 05 06 07 08 09 10

 

A feladatlapok versenyében országos 4., az összetettben  9. helyezést értünk el. Diorámánk a Szülla és Kharübdisz kalandhoz kapcsolódott (Homérosz: Odüsszeia – 12. ének), erre 146 pontot kaptunk. Ez adódott össze a feladatlapokban szerzett 201,5 pontunkkal, így a végeredmény 347,5 pont lett!:)

Ezek voltunk mi, a Senki2.0!:)

Senki2.0 csapat: Almsteier Márton, Bóka Blanka,  Halasi Fruzsina, Magyar Boglárka, Majoros Balázs, Málik Antónia, Ress Bendegúz, Sudik Fanni, Takács Anna

Felkészítő: Czirákyné Kiss Edit