Bán Aladár Általános Iskola Várpalota

i ♥ bánali

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap HÍREK Friss hírek Rendhagyó fizikaóra

Rendhagyó fizikaóra

000

November 30-án az MVM Partner Zrt. Edukációs Programjának keretébenkülönböző tematikájú, interaktív fizika óra részesei lehettek iskolánk hetedikes tanulói. Az Edukációs Program fő célja, hogy a gyermekek megismerhessék a legkorszerűbb technológiákat, és napjaink legnagyobb kihívása, a fenntarthatóság is mindennapjaik részévé váljon.

Az előadás első részében a magyar villamosenergia-rendszer szintenkénti felépítését, három fő pillérét, az energiatermelést, az energiaszállítást, és az energiafogyasztást mutatták be az előadók. Az óra menete hasonlított az iskolai tanórához. A diákok jelentkezhettek, kérdezhettek, továbbá az előadó is kérdéseket tett fel nekik, és helyes válasz esetén apró ajándékkal jutalmazta őket, ezekkel is segítve az elmondottak iránti érdeklődés fenntartását. A második rész témája különböző fizikai jelenségek és a megújuló energiák felhasználásának bemutatása volt az elektromossághoz kapcsolódó kísérletek segítségével.

Néhány kísérlet a teljesség igénye nélkül:

Az elektromosság szemléltetése:Dörzselektromosság bemutatása lufival és szőrmével.

Áramforrások bemutatása:Kémiai energiát, mozgási energiát felhasználó áramforrások: „citromelem”, dinamó

Az elektromosság tulajdonságainak bemutatása:Hő- és élettani hatás szemléltetése izzó és víz vezetés segítségével.

További érdekességek bemutatása:Mágnesekkel forgatott ventilátor, spirálvezetőben közlekedő „ceruzaelem vonat”.

A megújuló energiák bemutatása: demonstrációs mini napelemmel energia termelése, napelemes repülőmodell bemutatása, szélerőmű modellel energia termelése.