Bán Aladár Általános Iskola Várpalota

i ♥ bánali

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap HÍREK Friss hírek Múzeumpedagógiai jó gyakorlat – fókuszcsoportos beszélgetés – Óbuda, 2018.03.26.

Múzeumpedagógiai jó gyakorlat – fókuszcsoportos beszélgetés – Óbuda, 2018.03.26.

hbnmnbhjIskolánk meghívást kapott, hogy vegyen részt a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kara – a Szabadtéri Néprajzi Múzeum felkérésére, az EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 számú, „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című projekt keretében egy országos pedagóguskutatásban.

E kutatás célja az, hogy a magyarországi pedagógusok múzeumpedagógiával kapcsolatos tapasztalatait, igényeit és javaslatait összegyűjtse és elemezze, ezen belül pedig egyik részcélja az úgynevezett jó gyakorlatok összegyűjtése, terjeszthetőségének elemzése.

A vizsgálat jelenlegi szakaszában egy fókuszcsoportos beszélgetést szerveztek, melyre az egész ország területéről hívtak meg pedagógusokat. A beszélgetésre 2018. március 26-án került sor az Óbudai Múzeumban. Mivel a múzeumok sajátos, mással ki nem váltható élményt adó szerepe mellett elkötelezett kis társaság gyűlt össze, így természetes, hogy a beszélgetés légköre és tartalma mindvégig inspirálónak bizonyult. Megismerhettük az ország különböző pontjairól hozott jó példákat, azt is, ki, hogyan illeszti be ezt a pedagógiai munka folyamatába, az iskolai keretek közé. A múzeumok felé megfogalmazódott javaslatként az is, hogy a múzeumpedagógiai foglalkozások ajánlásában szerepelhetne, mely tantárgyakba, projektekbe lehetne őket beépíteni. Amennyiben a múzeumok május-augusztus időszakában kínálatukat eljuttatják az iskolák felé, akkor azok az új tanév tervezésekor már bekerülhetnek a munkatervekbe, a tanmenetekbe.

A rendezvény zárásaként megismerkedhettünk a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ által 2013-ban létrehozott online múzeumi kiállítási és múzeumpedagógiai adatbázisával, ez a „Múzeumi a’la carte”.

Érdemes böngészni a felületén: http://mokk.skanzen.hu/muzeumi-a-la-carte.html

Vár a múzeum, jó búvárkodást!