Bán Aladár Általános Iskola Várpalota

i ♥ bánali

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap HÍREK Friss hírek Kerékpártúra Észak-Magyarországon

Kerékpártúra Észak-Magyarországon

vghjkl

 Felejthetetlen 7 napot tölthetett el a Bán Aladár Általános Iskola és Tagiskolájának 17 diákja augusztus elején Észak-Magyarországon egy kerékpáros vándortáborban. A tábor professzionális szervezéséhez és lebonyolításához a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség  (MAKETUSZ) biztosította a feltételeket.

A bringasvandor.hu oldalon lehetett útvonalat és időpontot foglalni az egyes turnusokra. Csak olyan pedagógusok jelentkezését fogadták el, akik előzetesen elvégezték a MAKETUSZ 30 órás kerékpáros továbbképzését, ahol elméleti és gyakorlati oktatásokon ismerkedhettek meg a kerékpáros túraszervezés és túravezetés alapjaival, a kerékpárosokra vonatkozó KRESZ szabályokkal, alapvető szerelési feladatokkal, biztonsági felszerelésekkel és elsősegélynyújtási ismeretekkel. A tanfolyam vizsgával zárult, melynek sikeres teljesítése után a résztvevők megkapták a jogot, hogy a MAKETUSZ "Bringás Vándor" túravezetői lehessenek.

A túrákra felső tagozatos általános iskolás és középiskolás diákok jelentkezhettek 12-18 éves korig. Felnőtt kísérők is csatlakozhattak, de a résztvevők száma maximum 25 fő lehetett, a túravezetőkkel együtt.

A MAKETUSZ által biztosított 6 útvonal közül az Észak-Magyarországi túrát teljesítették diákjaink, ami egy nehéz útvonalnak számít. A több, mint 230 km-es távot 5 nap alatt kellett lekerekezni. Ez napi szintre lebontva nem számít soknak, de a terepviszonyok, a sok emelkedő megnehezítette a kerékpározást a rutintalanabb gyerekeknek. A túrához a műszakilag átvizsgált kerékpárokat és a kötelező fejvédő sisakokat a MAKETUSZ biztosította.  Ezeken kívül minden diák "Bringás Vándor" egyenpólót kapott a túrára, melynek feltűnő narancssárga színe messziről láthatóvá tette a kerékpározó csapatot. A 7 nap alatt egy, az útvonalat és a helyi viszonyokat jól ismerő túravezető vezetett bennünket, akinek az esetleges szervizelési és elsősegélynyújtási feladatokat is el kellett látnia.

Augusztus 1-jén vonattal indultunk útnak, majd többszöri átszállás után kora délután érkeztünk Somoskőújfalura. Itt foglaltuk el a szállásunkat, majd megkaptuk a kerékpárokat, és a kötelező beállítás után megtettük az első 10 km-es próbakört. Ez fontos része a túra előtti ellenőrzésnek, ahol még számos műszaki probléma kiderülhet. Ezen a rövid körön fektettük le a csoportban való kerékpározás kötelező érvényű szabályait is, és döntöttük el a gyerekek sorrendjét, amit minden tanulónak be kellett tartania. 

Másnap rendőri felvezetéssel jutottunk el Salgótarjánba, ahol a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban a madármentésről és a térség élővilágáról hallgattunk meg egy rövid előadást, majd megtekintettük az itt ápolt madarakat. Sajnos a legtöbb madár áramütéstől sérült meg, sokuknak már olyan az állapota, hogy nem kerülhetnek vissza a természetbe. Találkoztunk gólyákkal, barna rétihéjával, egerészölyvvel, vörösvércsével, de részt vettünk molnárfecske fiókák etetésében is. Baglyas-kő vár után Karancslapujtőn keresztül, az Ipolytarnóci Ősmaradványok felé kerekeztünk. Az ősmaradványok kiállítóhelyén megismerkedtünk az évmilliókkal ezelőtti növény- és állatvilággal, megtekintettünk olyan ősi maradványokat, mint például cápafogak, megkövesedett fák, levéllenyomatok és ősállati lábnyomok. A 4D-s moziban 13 percben átélhettük, hogy milyen is lehetett az ősi világ. Vacsora előtt még kipróbáltuk a lombkorona sétányt is, ahol érdekes perspektívából szemlélhettük a körülöttünk lévő természeti csodákat. Az esti szállást a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága biztosította a közeli vendégházában.

 A harmadik napon Ipolytarnócról a Páris-patak szurdokvölgyéhez tekertünk, ahol megtekintettük az egy óra alatt kényelmesen bejárható Palóc Grand Canyont, majd Szécsény felé vettük az irányt. Nógrádszakál települést elhagyva eső kapott el bennünket, ami végig kísért minket a Szécsény után található Robinson-szigetekig. Szerencsére itt már fedett helyen fogyaszthattuk el az ebédünket, egy bő tányér palóc gulyást. A Robinson-szigetek programjai között szerepelt a csónakázás és a kenuzás is, sajnos ez a zord időjárás miatt elmaradt. Az eső csak kora délután állt el, így jelentős csúszással indultunk túránk következő állomására, Hollókőre.

A hollókői szállásunk egy eredeti formájában megőrzött parasztházban, a Potla házban volt. A vacsora után felsétáltunk a várhoz, ahol csak egy rövid ideig csodálhattuk meg a várat és a naplementét, mert ismét esőfelhők gyülekeztek.

A negyedik napon Hollókőről a Cserhát kis településein át, szép erdei környezetben haladt a túra. Cserhátsurányban egy kicsi, de annál szebb tó partján fogyasztottuk el az ebédünket, majd megmásztunk pár emelkedőt, de cserébe egy 5 km hosszú lejtőn élvezhettük a suhanást. Délután 4-re értünk a következő szálláshelyünkre, a Bánkon lévő Nádas kempingbe, ahol takaros faházak várták, hogy elfoglaljuk őket. Kipakolás után rögtön a bánki tavi strandra vezetett az utunk, és a vacsoráig fürdőzéssel töltöttük az időt. Vacsora után még egy esti sétát tettünk a tó körül, hogy az aznapi nehéz tekerés fáradalmait aktív pihenéssel ellensúlyozzuk.

Az ötödik napon Bánkról Nőtincsen keresztül Nógrádra érkeztünk. A hegy tetején az egykor büszke vár romjait, és a környező vidék csodálatos panorámáját tekintettük meg. Nógrádról a hegyen átvágva Királyrétre tekertünk, ahol kipróbáltunk egy keskeny nyomtávú vasúti hajtányt, hiszen aznap még nem bringáztunk eleget... :) Ezek után a nap legkönnyebb része következett, egy kellemes gurulás után Szokolyán foglaltuk el a szállásunkat, ahol a Cseh Péter Általános Iskola tornatermében töltöttük az éjszakát.

A hatodik napon várt ránk túránk leghosszabb útvonala. 58 km-t kellett tekernünk Szokolyától Esztergomon át Kesztölcig. Szokolyáról legurultunk Kismarosra a Duna-menti kerékpárútra, innen a nap hátralévő részét sík terepen tettük meg. Mindenkinek nagy élmény volt a szobi kompkikötőből a Dunán átkelni. Átkelés után többnyire a Duna partján, Esztergom felé kerekeztünk a Bazilikához, ahol nem csak a templomot és kincseit néztük meg, de a Kupolakilátóból elénk táruló fantasztikus panorámát is élvezhettük. Esztergomból Kesztölcre indultunk, ahol már vártak minket az Erdészház Turistaházban, a túra utolsó szállásán.  

A hetedik napon reggeli után elbúcsúztunk szállásadóinktól és egy rövid buszozás után a leányvári vasútállomáson a Budapestre tartó vonatra szálltunk, majd egy gyors átszállást követően egy órás vonatút után, kora délután érkeztünk Várpalotára.

Bátran állíthatom, hogy ez a pár nap igazán maradandó élményeket nyújtott a résztvevő gyerekeknek és a kísérőknek egyaránt. Dicséret illet minden teljesítőt, de különösen azokat a diákokat, akik bár nem szoktak gyakran kerékpározni, de ennek ellenére bevállalták ezt a még felnőttek számára is nehéznek mondható kerékpártúrát. Voltak ugyan problémák az út során, de a csapatszellem, a pedagógusok és a társak bátorítása, lelkesítése gondoskodtak róla, hogy azok, akik már éppen feladták volna, túljussanak a mélyponton és a végén örömmel nyugtázzák, hogy IGEN, MEGCSINÁLTAM! 

Mindenkinek nagy-nagy köszönet, a szervezőknek (MAKETUSZ), a túravezetőnek, a gyerekeknek, a szülőknek és azoknak a segítőknek, akik valamilyen formában részt vettek benne!

Jövőre Veletek ugyanitt, vagy esetleg egy másik túraútvonalon!

A csapat tagjai:

Stremnitzer Zoltán MAKETUSZ túravezető

Szalai Patrícia Rebeka
Juhász Evelin
Sáfár Vivien
Láng-Miticzky Tamás
Rotter Krisztina
Rotter Dávid
Molnár Ádám
Tollas Magor Ferenc
Gubicza Milán
Bierbauer Aurél
Ress Bendegúz István
Kis Flórián Roland
Einreinhof Bence
Csácsi Péter
Arday Luca
Arday Petra
Dániel Márton

Molnárné Nátrán Piroska - pedagógus kísérő
Molnár Miklós - felnőtt kísérő
Koska János - pedagógus kísérő, Bringás Vándor túravezető

 

A képre kattintva fotókat tartalmazó mappák nyílnak meg! :-)