Bán Aladár Általános Iskola Várpalota

i ♥ bánali

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap HÍREK Friss hírek Rákóczi emlékfal avatás 2019.11.20

Rákóczi emlékfal avatás 2019.11.20

lkjbvfgthjm

November 20-án a Rákóczi Szövetség 2019. májusában alakult -Bán Aladár Iskola vezetőből és pedagógusaiból álló -Helyi Szervezete -megpályázott és elnyert pályázati forrás felhasználásával - Rákóczi Emlékfalat avatott;csatlakozva a Rákóczi Emlékév jeles eseményeihez.

A különleges alkalmon közreműködött Fehér Lászlótanár úr, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa, aki a tárogató hangszer "szerelmese", művésze. Ennek a keserédes-bús, autentikus hangszernek a megszólaltatása az előadó által, valamennyi résztvevő számára szívet melengető volt.

Az előadás során ismert korabeli kuruc nóták, dallamok szólaltak meg. nemzeti Himnuszunkat is tárogató kísérettel énekeltük el az ünnepség kezdetén. A különleges alkalmon iskolánk diákjai prózai művek tolmácsolásával és II. Rákóczi Ferenc fejedelem életének lényegesebb állomásainak felelevenítésével, valamint az Országgyűlés által emlékévvé nyilvánított 2019-es Emlékév lényegének ismertetésével tették kézzel foghatóvá a falaink között megtestesülő múltat az ünnepségen résztvevők számára.

Az emlékfalon található relikviák közül a legértékesebb az az emlékplakett, melyet a Tolnai Világ lapja előfizetői kaptak ajándékba, valamikor a II. világháború környékén. Az emlékplaketten II. Rákóczi Ferenc Fejedelem ülve hallgatja egy tárogatón játszó személy muzsikáját, a plakett 4 sarkában pedig a 4 brigadérosa portréja látható, háttérben a sárospataki várral. Az emékplakett eszmei értéke több tízezer Forint, számunkra azonban felbecsülhetetlen történelmi emlék. A kiállítást diákjaink "nyári élményeiről készült rajzai színesítik, melyeket Mikes Kelemennek küldött jelenkorban íródott levelezőlapjuk kísérőjeként csatoltak. 

A kiállítás lényeges eleme:" Rákóczi-fa"

Alapja a koszorú, tiszteletünk, mely "táplálja" a fát.Törzse a kerámiából készült Rákóczit ábrázoló palack ágain pedig "gyümölcsei": PATRIA - DEUS - LIBERTATE (nemzeti színeket adják ki: piros - fehér - zöld felirat)Két oldalán Rákóczi címere és két kis dombormű róla, melyek profilból ábrázolják és páros jellegüket nem csak a háttérben lévő címer, hanem a szembe forduló profil is hangsúlyozza.

  

Borbás Zoltán tanár úr képei