Bán Aladár Általános Iskola Várpalota

i ♥ bánali

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Archívum DR. SZÍJ REZSŐ EMLÉKVERSENY DR SZÍJ REZSŐ EMLÉKVERSENY – DÖNTŐ – 2015. november 25.

DR SZÍJ REZSŐ EMLÉKVERSENY – DÖNTŐ – 2015. november 25.

00Dr. Szíj Rezső születésének 100. évfordulója alkalmából iskolánk emlékversenyt hirdetett a város általános iskoláinak felső tagozatosai számára, 4 fős csapatoknak. Előzetesen dr. Szíj Rezső éremgyűjteményéhez kapcsolódó feladatot oldottak meg a csapatok.

A feladatlapról, a megoldásról és az elért pontszámokról már beszámoltunk. Ennek alapján a következő 5 csapat jutott be a döntőbe: Inotai Tudorkák (Várkerti Általános Iskola, Inotai Tagiskola - felkészítő: Borbély Lilla), Mérlegek (Rákóczi Telepi Általános Iskola – felkészítő: Mészáros Anikó), Palotai Polgárok (Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola – felkészítő: Fazekas-Venczel Helga), Tudorkák és a Zseni babák csapata (Várkerti Általános Iskola – felkészítő: Pál Lajosné).

A döntőre való felkészülés anyaga tovább bővült dr. Szíj Rezső tárgyaival, illetve a róla készült karikatúrákkal, melyek iskolánk honlapján a DR. SZÍJ REZSŐ EMLÉKVERSENY – DIGITÁLIS KÉPTÁR menüjében tettünk közzé a Szíj család, valamint a Kecskeméti Református Egyház jóvoltából. A felkészülési anyaghoz tartozott még dr. Szíj Rezső könyvéből (Várpalota 2000 : Műemlékek, emlékhelyek, műalkotások, városképek / Szíj Rezső. – Várpalota : Várpalota Város Önkormányzata, 2000.) a 29-36. oldalakon az 1900 előtti épületek ismertetője.

2015. november 25-én délután aztán következhetett a rég várt döntő. A rendezvényt dr. Juhász Attiláné, iskolánk igazgatónője nyitotta meg a rendező-vendéglátó intézmény vezetőjeként. Az emlékverseny fővédnökségének tisztére elfogadta felkérésünket Talabér Márta,Várpalota Város polgármestere, a zsűri elnöke pedig a Szíj család képviseletében dr. Szíj Enikő volt. A zsűriben foglalt helyett Katona Csaba alpolgármester, Budai László, a Krúdy Gyula Városi Könyvtár vezetője, Varga Zsoltné, a városi könyvtár helytörténeti könyvtárosa, Musits Istvánné, a Bán Aladár Általános Iskola intézményvezető-helyettese.

Így elmondhatjuk, hogy a város és a helytörténet iránt elkötelezett, értő zsűri várta az öt csapat feladatmegoldásait. A két órás verseny nyolc feladata a tudás, a kreativitás mellett több terület jártasságait, készségeit is igényelte. Első feladatként emlékérmet kellett tervezniük a csapatoknak Palota ostroma jövő évben ünnepelt 450. évfordulójára. Másodikként a bűvös négyzet betűi között kellett 10 szót megtalálniuk, melyek kapcsolódtak dr. Szíj Rezső életéhez, majd mondatba foglalniuk úgy a szót, hogy rávilágítson erre a kapcsolatra. A harmadik feladat a megfigyelést tesztelte, a karikatúrákon kis változtatásokat kellett észrevenni az eredetihez képest, illetve a karikatúrákon szereplő egyes feliratokat értelmezni. A negyedik feladat dr. Szíj Rezső személyes tárgyaihoz kapcsolódott, melyek közül a föveg a református lelkészi hivatást, a glütyü (üveggolyó) a gyermekkor kedvelt játékát, a bögre a várpalotai kötődést, a könyvjelző a Fradi iránti szurkolói szenvedélyt, az óra pedig az időt jelképezte, amivel jól kell gazdálkodni. A hatodik feladat csak látszólag volt egyszerű, hiszen ismert palotai műemlékeket kellett felismerni, és fotójuk részletét a róluk szóló leírással párosítani. De bizony nem könnyű, ha ezek a részletek csak ablakok!:) Hatodik feladatként a „glütyüzés” következett, azaz üveggolyókat kellett begurítani/bepöckölni a kövezetre rajzolt körbe. Ebben dr. Szíj Rezső gyermekkorában legyőzhetetlennek bizonyult, a csapatok kijelölt tagjait a kövezet megtréfálta, így aztán senkinek sem sikerült az 5-5 golyó egyikét sem a célkörbe eljuttatni. Hetedik feladatként emlékbeszédet kellett írniuk a csapatoknak dr. Szíj Rezsőről, amit osztálytársaiknak mondanának el egy az osztályban tartott megemlékezés során. Ezúttal a zsűri hallgatta meg és értékelte a szövegalkotást és eladásmódot. A beszéd egy mondatát a gyerekek felírták egy nemzetiszínű szalagra, amit koszorúra kötve dr. Szí Enikőnek adtak át, hogy jutassa el a palotai gyerekek üzeneteként dr. Szíj Rezső sírjára. Végezetül a villámkérdésekre került sor, ami lehetőséget adott a szikraeszű, gyorsan kapcsoló csapatoknak a pontrablásra.

Míg az eredményhirdetésre vártunk, addig egy kis teával és pogácsával frissíthették fel magukat a gyerekek. Majd elkövetkezett az eredményhirdetés. Győzött a Palotai Polgárok csapata, de ahogy dr. Szíj Enikő, a zsűri elnöke is megjegyezte zárszavában, itt mindenki nyert. Igen, nyert ismeretet, a vetélkedés izgalmát, a csapatmunka együttműködését, jó hangulatot. Ez a délután méltó tisztelgés volt a tudós, a kultúra, a művészetek támogatója, a lelkész és az EMBER előtt.

Az emlékverseny szervezése és sikeres lebonyolítása intézményünk dolgozóinak közös, áldozatos munkájának köszönhető.

Gratulálunk minden csapatnak és felkészítőiknek a döntőben nyújtott teljesítményükhöz.

Köszönjük a zsűri tagjainak a gondos, lelkiismeretes munkáját, bátorító, ösztönző szavait!

A vetélkedő feladatai itt, a javítókulcs pedig itt található.

 

A verseny eredménye itt.

 

A levetített PPT itt. A technikai hátteret beüzemelte Koska János, működtette Forgács Attila tanárok, az emlékverseny lebonyolításban közreműködtek a 8. osztályos tanulók.