Bán Aladár Általános Iskola Várpalota

i ♥ bánali

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Szakköreink munkájáról

Alsós matematika szakkör

Az alsó tagozatos matematika szakkör legfőbb célja a matematika tantárgy népszerűsítése. Azért, hogy tanulóink ne félelemmel gondoljanak rá, ne legyen rettegett tantárgy! Továbbá fontos cél még a megszerettetés, a sikerélmény biztosítása. A verseny feladatsorok megoldásával, gyakorlásával a célok közt soroljuk a tanulók logikus gondolkodásának, problémamegoldó képességének fejlesztését, megerősítését. Nem utolsó sorban egy hosszú távú cél lehet a másféle szemléletmód kialakítása a gyerekekben, hogy értőn lássák a világot, a körülöttük lévő problémákat. Megteremteni annak lehetőségét, hogy a gyerekek összemérhessék tudásukat a különböző versenyeken. Az összedolgozás képességének gyakorlása sem mellékes, hiszen a versenyek között csapatverseny is akad. Az elmúlt évekre visszatekintve voltak rangos, szép eredményeink a nívós, színvonalas versenyeken. Jó pár éve szerepelünk, versenyzünk a Bolyai csapatversenyen, a Kenguru nemzetközi versenyen, sokáig a Zrínyi matematika versenyen is, és természetesen a területi matematika versenyeken. Sajnos az egyre többe kerülő nevezési díjak behatárolják lehetőségeinket, de igyekszünk a digitális, logikai feladatokkal, játékokkal is színesíteni a szakkör munkáját. Nagy örömömre szolgál, hogy az utóbbi években nem volt lemorzsolódás, az is előfordult már, hogy a második félévtől gyarapodott a létszám. A versenyek közeledtével olyan tanulók is betévednek hozzánk, akik nem jelentkeznek a tanév elején, de a versenyre való felkészülés során megkeresnek, eljárnak a foglalkozásokra és megismerik az itteni munkát. Majd lelkesen csatlakoznak. Az is megelégedéssel tölt el, ha a felső tagozatban viszont látom a szakköröseimet a versenyek során. Jóleső érzés olykor hallani, hogy az alsó tagozatban a szakkörön szerette meg a matematika rejtelmeit a tanuló és ebben én is tudtam neki segíteni.

Lipcseiné Csiki Csilla

 

Katasztrófavédelmi szakkör

A szakkör fő feladata az elsősegélynyújtás alapjainak megismerése. Úgy gondolom, elengedhetetlen az, hogy kialakítsuk a gyermekekben a sérültekhez való emberséges, empatikus hozzáállást. A tanulók gyakorlati ismereteket kapnak, a sebellátás, kötözés, újraélesztés területén.

A második félév folyamán tudásukat egy területi verseny keretében összemérhetik a többi iskola tanulóival. Ez mindig különleges élményt jelent számukra.

Szeretettel várom a felső tagozatosokat!

Lóránt Klára
szakkörvezető

 

Drámajáték szakkör

Drámajáték szakköre azoknak az 5. és 6. osztályos tanulóknak a jelentkezését várom, akik a szereplés, a drámajáték iránt érdeklődnek. Heti 2 órában jó kedvvel, játékosan ismerkedünk irodalmi alkotásokkal. Lehetőséget adva mindenkinek, hogy különböző szerepekbe léphessen.

A szerepjátékokon keresztül a megismerheti önmagát, megtanulhatja kifejezni érzelmeit, teret adhat képzeletének, kreativitásának. Kapcsolatteremtő és önismereti játékok mellett hangsúlyt szeretnék fektetni a különböző beszédgyakorlatokra is, valamint irodalmi művek olvasására, részletek megjelenítésére.

A tanév során kétszer is szeretnénk bemutatni munkánkat a szülőknek. Először karácsonykor egy pásztorjátékkal, majd tanév végén egy vidám jelenettel lepnénk meg őket.

Sok szeretettel várok minden érdeklődő gyermeket a foglalkozásokra!

Homoki Ferencné

 

Angol szakkör 5-6. évfolyam


Szakkörvezető: Selmeczki-Galambosi Éva
Résztvevők: 5-6. évfolyam

A szakkör egyik célja, hogy a tanulókban kedvet ébresszen az angol nyelv tanulása iránt, és ezáltal a gyerekeket sikerélményhez juttassa a tanórán kívül is. A nyelvi ismeretek mellett a tanulók általános ismereteit is igyekszünk fejleszteni azzal, hogy a tanulók megismerkednek egy kicsit az angol kultúrával.
Az informatika segítségével igyekszünk egy kicsit bepillantani az adott országok civilizációjába, ünnepeibe, összehasonlítva a magyar eseményekkel. Ezenkívül megpróbáljuk megismerni a legfőbb nevezetességeket, ezzel is gazdagítva tudásukat.

 

Környezetvédelmi szakkör (felső)

Környezetvédelmi szakkör (felső)

Környezetvédelmi szakkörömnek elsődleges célja, hogy a természetet megfigyeljük, megismerjük, elemezzük. A változásokra a figyelmet felhívjuk. A környezettudatos viselkedést kívánom kialakítani tanulóimban. Mindemellett a természettudományi versenyekre való felkészülés is e szakkörökön történik.

Igyekszünk pályázatokon, versenyeken részt venni. Ilyen például a hulladékgazdálkodással kapcsolatos "Óvjuk környezetünket" városi verseny, melyen mindig jó helyezést érünk el. Őszi kirándulásaink alkalmával az illegális szemétlerakókat tárjuk fel . Pályázatokon is rendszeresen dolgozunk. Pl.: Klímaőrjárat, ahol az elmúlt évben megyei első helyezést értünk el. Fontos a hulladékhasznosítás iskolánkban. Mi is kidolgoztunk néhány ötletet. Az elmúlt évben divatbemutatót tartottunk a Bán Aladár Napon.

Konyhai kiskertet alakítottunk ki az elmúlt évben és bio büfét is működtettünk egy napig.

Téli kirándulást, vagy egy kiadós téli sportolást terveztünk. Ebben a tanévben a városban működő Erdei tanoda foglalkozásait aktívan látogatjuk majd. Lelkes csapatra, jó hangulatú foglalkozásokra, jó ötletekre számíthat, aki ezt a szakkört választja!           

                                         Szalóné Bakos Judit szakkörvezető

 

 

Kosárlabda és step

Kosárlabda – lány –

„Pattog a labda, dobd magasabbra,
célozd a gyűrűt, s ha talál, csak örülj!”

 Kosárlabdázni majd minden gyerek szeret, ha már megtanulta az alapokat. Így könnyű dolgom van, mert a lányok szorgalmasan járnak ide sportolni. Elsődleges cél a játékigény kielégítése. Úgyhogy gyertek lányok! Várlak benneteket! Az sem véletlen, hogy a diákolimpiákon évről-évre sikeresen szerepelünk.

 Szalóné Bakos Judit
szakkörvezető

 Step aerobic

Edzésekre sok lány jár rendszeresen. Hiányzások csak betegség miatt vannak. Nem is csoda, hiszen itt szól a jó zene, táncolunk, vidámak vagyunk! Ezért jött létre ez a szakkör kb. 15 éve. 

A lányok segítőkészek is, hiszen versenygyakorlatuk tervezésében aktívan tevékenykednek, sőt sokszor önállóan gyakorolnak.  A kicsik figyelmesek, gyorsan tanulnak, de a kivitelben még sok csiszolnivaló van. A rutinosabb tanulók már nehezebb elemeket is tudnak. Új koreográfiával és új zenével készülünk a következő megmérettetésre, amely áprilisban lesz és ez nem más, mint a Bán Aladár Nap.

Az idén már a Várpalotai Napokon felléptünk és sok elismerést kaptunk!

                                                  Szalóné Bakos Judit szakkörvezető

 

 


1. oldal / 2