Bán Aladár Általános Iskola Várpalota

i ♥ bánali

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Szakköreink munkájáról

Drámajáték szakkör

Drámajáték szakköre azoknak az 5. és 6. osztályos tanulóknak a jelentkezését várom, akik a szereplés, a drámajáték iránt érdeklődnek. Heti 2 órában jó kedvvel, játékosan ismerkedünk irodalmi alkotásokkal. Lehetőséget adva mindenkinek, hogy különböző szerepekbe léphessen.

A szerepjátékokon keresztül a megismerheti önmagát, megtanulhatja kifejezni érzelmeit, teret adhat képzeletének, kreativitásának. Kapcsolatteremtő és önismereti játékok mellett hangsúlyt szeretnék fektetni a különböző beszédgyakorlatokra is, valamint irodalmi művek olvasására, részletek megjelenítésére.

A tanév során kétszer is szeretnénk bemutatni munkánkat a szülőknek. Először karácsonykor egy pásztorjátékkal, majd tanév végén egy vidám jelenettel lepnénk meg őket.

Sok szeretettel várok minden érdeklődő gyermeket a foglalkozásokra!

Homoki Ferencné

 

Angol szakkör 5-6. évfolyam


Szakkörvezető: Selmeczki-Galambosi Éva
Résztvevők: 5-6. évfolyam

A szakkör egyik célja, hogy a tanulókban kedvet ébresszen az angol nyelv tanulása iránt, és ezáltal a gyerekeket sikerélményhez juttassa a tanórán kívül is. A nyelvi ismeretek mellett a tanulók általános ismereteit is igyekszünk fejleszteni azzal, hogy a tanulók megismerkednek egy kicsit az angol kultúrával.
Az informatika segítségével igyekszünk egy kicsit bepillantani az adott országok civilizációjába, ünnepeibe, összehasonlítva a magyar eseményekkel. Ezenkívül megpróbáljuk megismerni a legfőbb nevezetességeket, ezzel is gazdagítva tudásukat.

 

Környezetvédelmi szakkör (felső)

Környezetvédelmi szakkör (felső)

Környezetvédelmi szakkörömnek elsődleges célja, hogy a természetet megfigyeljük, megismerjük, elemezzük. A változásokra a figyelmet felhívjuk. A környezettudatos viselkedést kívánom kialakítani tanulóimban. Mindemellett a természettudományi versenyekre való felkészülés is e szakkörökön történik.

Igyekszünk pályázatokon, versenyeken részt venni. Ilyen például a hulladékgazdálkodással kapcsolatos "Óvjuk környezetünket" városi verseny, melyen mindig jó helyezést érünk el. Őszi kirándulásaink alkalmával az illegális szemétlerakókat tárjuk fel . Pályázatokon is rendszeresen dolgozunk. Pl.: Klímaőrjárat, ahol az elmúlt évben megyei első helyezést értünk el. Fontos a hulladékhasznosítás iskolánkban. Mi is kidolgoztunk néhány ötletet. Az elmúlt évben divatbemutatót tartottunk a Bán Aladár Napon.

Konyhai kiskertet alakítottunk ki az elmúlt évben és bio büfét is működtettünk egy napig.

Téli kirándulást, vagy egy kiadós téli sportolást terveztünk. Ebben a tanévben a városban működő Erdei tanoda foglalkozásait aktívan látogatjuk majd. Lelkes csapatra, jó hangulatú foglalkozásokra, jó ötletekre számíthat, aki ezt a szakkört választja!           

                                         Szalóné Bakos Judit szakkörvezető

 

 

Kosárlabda és step

Kosárlabda – lány –

„Pattog a labda, dobd magasabbra,
célozd a gyűrűt, s ha talál, csak örülj!”

 Kosárlabdázni majd minden gyerek szeret, ha már megtanulta az alapokat. Így könnyű dolgom van, mert a lányok szorgalmasan járnak ide sportolni. Elsődleges cél a játékigény kielégítése. Úgyhogy gyertek lányok! Várlak benneteket! Az sem véletlen, hogy a diákolimpiákon évről-évre sikeresen szerepelünk.

 Szalóné Bakos Judit
szakkörvezető

 Step aerobic

Edzésekre sok lány jár rendszeresen. Hiányzások csak betegség miatt vannak. Nem is csoda, hiszen itt szól a jó zene, táncolunk, vidámak vagyunk! Ezért jött létre ez a szakkör kb. 15 éve. 

A lányok segítőkészek is, hiszen versenygyakorlatuk tervezésében aktívan tevékenykednek, sőt sokszor önállóan gyakorolnak.  A kicsik figyelmesek, gyorsan tanulnak, de a kivitelben még sok csiszolnivaló van. A rutinosabb tanulók már nehezebb elemeket is tudnak. Új koreográfiával és új zenével készülünk a következő megmérettetésre, amely áprilisban lesz és ez nem más, mint a Bán Aladár Nap.

Az idén már a Várpalotai Napokon felléptünk és sok elismerést kaptunk!

                                                  Szalóné Bakos Judit szakkörvezető

 

 

Bemutatkozik a háztartástan szakkör

 Szakkörünk az idei évtől -Anikó néni nyugdíjba vonulása miatt- Lengyelné Horváth Tünde tanító néni vezetésével működik tovább. Egyszerű, könnyen és gyorsan  elkészíthető ételeket( salátákat,szendvicseket, leveseket, főzelékeket, süteményeket ) készítünk majd, figyelembe véve a szakköri tagok kívánságait is.Megismerkedünk az élelmiszerek szerepével, fontosságával, konyhai fortélyokkal. Év végére ügyes kis szakácsok lesztek!

 

Bemutatkozik a könyvbarát szakkör

MUNKATERV A KÖNYVBARÁT SZAKKÖR MŰKÖDÉSÉRŐL A 2014/2015-ÖS TANÉVBEN

Az idén nehézkesen indul a szakkör. Ennek oka, hogy a szakkör időpontját a magyar előkészítő miatt át kellett helyezni péntekre. A létszám még képlékeny.  A jelentkezők száma 8 fő, 6 fő a 8.a osztályból és 1-1 fő a 8.b ill az 5. a osztályból.

 A szakkör történelem, helytörténet, művelődéstörténeti búvárkodásra épül, pályázatokon veszünk részt egyénileg és csoportosan.

 

   A nehézségek ellenére az idei tanévben két nagy pályázatra szeretnénk benevezni:

  • Szépművészeti Múzeum, Antik Gyűjtemény _Éós: „Egy birodalom bukása”

pályázaton. A 4 forduló során egy napjainkban játszódó romantikus történet segítségével vezetni be a Római birodalom utolsó századaiba a résztvevő diákokat. A tárgykészítés témája: a mozaikkép.

Időtartam: 1014 október-2015 április

  • Szépművészeti Múzeum, Egyiptomi Gyűjtemény: ’Ozirisz földjén’

Egy csapatunk az idén is belevág e hatalmas munkát igénylő vállalkozásba, mely 3 írásbeli forduló után a legjobb tíz csapat számára országos döntővel zárul.

Időtartam: 1014 október-2015 május

A szakkörösök bekapcsolódnak az egész iskolát átfogó „Tiszteld a szerzőt, az alkotót!” projektbe, plakátot, kitűzőt, kiállítást készítenek, koordinálják a felsősök szavazását. Munkájukról  beszámolót készítenek, mellyel szerepelni szándékozunk a Könyvtárostanárok Egyesülete „Kampányolj az etikus forráshasználat mellett!” pályázatán.

Időtartam: 2014 szeptember-október

Az év kiemelt feladata az iskola alapításának 50. évfordulójához kapcsolódó rendezvények, melyeknek szervezésében, lebonyolításában a szakkörösök is aktív szerepet vállalnak.

2014 szeptember – 2015 június

.

Várpalota, 2014. szeptember 11.                                Czirákyné Kiss Edit

                                                                                        szakkörvezető

 

Bemutatkozik az angol szakkör

ANGOL SZAKKÖR

Szakkör vezető: Fülöp Veronika

Résztvevők: 7. és 8. évfolyamosok

               

                A szakkör célja, hogy fejlessze a tanulók angol nyelv használatát, spontán reakciók kiépítését.

A szakkör folyamán különböző témák kerülnek kidolgozásra, melyekhez egy – egy mintafogalmazást kapnak a résztvevők. Minden második foglalkozáson, képek, szituációs játékok, dialógusok segítségével használjuk az adott témához kapcsolódó kifejezéseket. A beszélgetések folyamán lehetőség van saját gondolataik megfogalmazására is, így anyanyelvi környezetben is lesznek olyan típus mondataik, melyeket bátran használhatnak.

Olyan hétköznapi témákat fogunk érinteni, mint például a család, otthon, város, hobbik, ünnepnapok, Magyarország, Anglia bemutatása. A kidolgozott fogalmazásokat érdemes kijavítva összegyűjteni, mert ezek a későbbiekben, középiskolás éveikben is segíthetik a diákokat angol órákon. Arra törekszem, hogy a leckék szókincse akár érettségi vizsgán is megállja a helyét.

                Célom, hogy a szakkörön résztvevők angol anyanyelvi környezetben is biztonsággal használható nyelvtudáshoz, szókincshez jussanak. 

 


2. oldal / 2