Bán Aladár Általános Iskola Várpalota

i ♥ bánali

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Archívum Könyvtári hírek Könyvbarát szakkör
Könyvbarát szakkör

KINCSKERESŐ

Szombaton (febr.5.) felkerekedtünk, hogy kincseket fedezzünk fel. A „kicsesbánya” pedig nem volt más, mint a Magyar Nemzeti Múzeum! A „Keltsd életre!” pályázaton nyertük a lehetőséget, hogy egy ingyenes napot tölthessünk a múzeum kiállításaiban. Mi pedig két remek programot is kiválasztottunk a széles kínálatból. Az egyik a „Széchenyi világai” kiállítás volt a Széchenyi emlékév keretében egy méltó megemlékezés a „legnagyobb magyar”-ról. Már csak március 6-ig látogatható, így vétek lett volna kihagyni! Rengeteg csodálatos relikviát, látványos interaktív megoldást vonultat fel a kiállítás, ezt tényleg látni kell. Mi feladatlappal derítettük fel. Majd a Kelet-Nyugat határán interaktív kiállítás következett, mely a Kárpát-medencét mutatja be a honfoglalás előtt. Itt pedig a rómaiak kora elevenedett meg múzeumi foglalkozás keretében. Csak a vonatindulás tudott minket kiszakítani e hely bűvöletéből. Nem baj, hiszen úgyis megyünk mi még oda további kincseket felfedezni!

  image001

A kincskeresés vidám dolog – Felfedező csapatunk a múzeum lépcsőin

Bővebben...
 

LILA TEHÉN A NÍLUS PARTJÁN

Nem a bibliai 11. csapás sújtotta Egyiptomot, hanem a Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság modellkészítő pályázatának volt meg az eredményhirdetése.

Mindkét csapatunk a legjobb három közé került beválogatásra pályamunkájukkal. Különdíjuk pedig az emléklap mellett egy Milka csoki volt, ami után még az ókori egyiptomiak is megnyalták volna a tíz ujjukat.

image001·

A csoki már csak a fotón látszikJ)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 

Az életre kelt ajándék

A könyvbarát szakkörösök pályamunkái a Magyar Nemzeti Múzeum és a Szitakötő folyóirat közös pályázatán („Keltsd életre!) első helyezést értek el. Nem hiába készült Rákóczi rodostói székéről társasjáték, rajz és PowerPoint, az eredményei is meg lett!

image001

Végre megérkezett az ajándék is, egy-egy értékes kiadvány a Nemzeti Múzeum kiállításairól.

image003

Minden diák névre szólóan kapta meg ajándékát és oklevelét, a 16 gyereké egy „asztalnyi”!

image005

A szorgoskodó „életre - keltők”

 

Életképek az ókori Egyiptom hétköznapjairól

Hogyan éltek, mit csináltak az ókori egyiptomiak? Nos erről kellett kis maketteket készíteni az Magyar-Egyiptomi Baráti Társaság pályázatára. Mi két kis modellt is készítettünk, egyik a termények betakarítását, a másik a piramis építését igyekezett bemutatni.

Néhány kép arról, hogyan készültek pályamunkáink:

001Gipszet poharakba öntöttük

 

Bővebben...
 

Ember + kocka, avagy egy egyiptomi kockaszobor története

„Ozirisz földjén” járva az egyiptomi vetélkedő 1. fordulójában érdekes feladatot kaptunk:

Készítsünk egy fahasábból egyiptomi kockaszobrot!

A régi magyarok szívesen dolgoztak a fával. II. Rákóczi Ferenc rodostói száműzetésben gyertyatartót, karosszéket készített fából, Petőfi pipát, Deák Ferenc tojásokat, Jókai Mór pedig kutyussal díszített fejű botot faragott. Talán nem is tűnik olyan nehéznek a dolog, hiszen régen a juhászok egyetlen bicskával remekeltek a boton. Mi bizony sokat kínlódtunk, de megérte. A fa valami különleges anyag. Érezted már lecsiszolt felületének bársonyos tapintását? Szinte le sem akarod tenni, csak dédelgetnéd a kezedben, olyan jó végigsimítani rajta újra meg újra. Íme, néhány fotó:

01 02

Bővebben...