Bán Aladár Általános Iskola Várpalota

i ♥ bánali

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap

EFOP tematikus tanulás alkalmak-művészeti nevelés

vghjkléA Veszprémi Tankerületi Központ EFOP pályázata lehetőséget biztosított a Bán Aladár Általános Iskola nyári művészeti tábor (2018. 06.25. – 06.30.) megvalósítására.

A tábor tematikája a művészeti nevelésre épült, és a Sokszínűek vagyunk címet kapta. A 6 napos tábor tematikája az alábbiak szerint épült fel:

Az első nap az ismerkedésé volt a főszerep. A gyerekek önismereti és közösségépítő játékok keretein belül ismerkedhettek meg az emberi érzéseinkről, tulajdonságainkról, ki milyennek látja magát és a másikat? Mik is azok az érzések?  Ezután következett a saját névtáblájuk elkészítése fakorongra, égetett technikával. A foglalkozás további részében 4 fős csoportokban kellett a tábori logót megrajzolniuk. Itt a társas kompetenciák fejlesztésén volt a hangsúly. A gyerekek nagyon jól együtt dolgoztak.

A második és harmadik nap során délelőtt kiránduláson vettünk részt. Kedden Tihanyba, szerdán pedig a várpalotai Fenyves-tóhoz kirándultunk. Séta közben a művészi érzék fejlesztése és a fények, formák, színek tapasztalati úton történő megfigyelés volt a célunk. Kedden a tihanyi Belső-tónál tett túra után a Levendula Házban kézműves foglalkozáson vettünk részt a gyerekek nagy örömére. Szerda délután a Fenyves-tónál szénceruzával vázolt tájképeket színes               akvarellfestékkel és pasztellkrétával keltettük életre. A természetben látottakat, tapasztaltakat igyekeztünk természetközelien, életszerűen visszaadni. A tanulók megtapasztalták az alkotás élményét és örömét. Átélték, hogy képesek pusztán az érzéseikre hagyatkozva létrehozni valamit.

Csütörtökön lehetőséget kaptunk a Thury- vár megtekintésére. Szerencsénkre két kiállítás is kapcsolódott táborunk tematikájához. Láthattuk az Öreg Európai Mesterek - Rembrandt, Dürer és követői című kiállítást, valamint Öveges Ernő várpalotai festő munkáit. A kiállítások megtekintése után a gyerekek az internetes technika segítségével QR code-os feladatot oldottak meg 4 fős csapatokban. Ezáltal a digitális technika felhasználásának újabb lehetőségét ismerték meg. Délután az öreg mestereket utánozva grafikákat és ruhaterveket készítettek.

Pénteken újabb lehetőségét ismerték a festészetnek, fonallal készítettek nyomatokat. Szebbnél-szebb színek és formák keletkeztek. Tapasztalhatták, hogy nem a végeredményt tartjuk szem      

előtt, hanem maga a folyamat válik alkotássá és ezáltal érdekessé.

Táborzárásként kiállítást rendeztünk, ahol a gyerekek rácsodálkoztak arra, hogy hányféle technikával ismerkedtek meg és készítették el alkotásaikat.

Esténkéntközösségformáló játékokat és levezető játékokat játszottunk.