Bán Aladár Általános Iskola Várpalota

i ♥ bánali

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap

Régi idők iskolai ünnepélyei

Hogy milyen volt egy iskolai ünnepély 100 évvel ezelőtt? Ha kíváncsi vagy rá, az időutazás során szegődjünk együtt iskolánk névadója, Bán Aladár nyomába.

Az egyetem elvégzése után friss diplomával Bán Aladár a Temesvári Római Katolikus Főgimnáziumban kezdte meg tanári pályáját az 1896/97-es tanévben, hogy aztán 3 év múlva már Budapestre kérje áthelyezését.

Amikor 1903-ban országszerte a Rákóczi-szabadságharc kitörésének 200. évfordulóját ünnepelték, ő már a budapesti VIII. kerület főgimnáziumában tanított. De egykori temesvári iskolája nem feledte el őt, sőt.

A temesvári katolikus főgimnázium az iskola falain kívül, a városi vigadóban tartotta az ünnepséget Rákóczi, a Nagyságos Fejedelem előtt tisztelegve 1903. december 20-án. 

Az ünnepséget Rákóczi imája nyitotta meg, amit az iskola énekkara adott elő. Majd ünnepi beszéd következett, melyet a főgimnázium egyik tanára tartott.  Bizonyára pezsdítően hatott mindenkire az iskolai kórus kuruc dalokból adott ízelítője. Aztán egy szavalat következett, egy Rákócziról szóló vers. Hogy ki volt a költője? Bán Aladár. A vers frissen íródott, alig két hónapja, 1903. szeptember 11-én, így sokan akkor és ott ismerték meg a verset, amikor Dömötör Sándor 8. osztályos tanuló elszavalta. A 18 éves ifjú hangja betölthette a termet és a szíveket.  Egy másik végzős diák a saját dolgozatát olvasta fel a szabadságharc és a korabeli európai politika kapcsolatáról. S az újabb szavalatok között mindig az iskolai énekkar énekelt.

Nem kellett se CD lejátszó, se valamilyen rendkívüli hifi berendezés, hangosító, mikrofon és hangszórók. Elég volt az emberi hang és egy zongora. Igen, zongora. Különleges lehetett, amikor az egyik szavalatot zongora kísérte, festette alá.  Az ünnepi műsort a Rákóczi-induló zárta, két diák játszotta a zongorán együtt, négykezes zongorajátékuk nyomán áttüzesedett a vér az erekben.

Nem először és nem is utoljára mondtak el Bán Aladár verset. Bizony, az ország különböző pontjain számos iskolai ünnepségen, szavalóversenyen hangzottak el Bán Aladár költeményei.

A Rákóczi című verse az 1911-ben Budapesten a Felhők és sugarak c. kötetében jelent meg.

Maga Bán Aladár is elszavalta ezt a költeményét 1935. április 6-án a Turáni Társaság Rákóczi-ünnepségén.

A verset itt olvashatod.

Az 1903. december 20-án Temesváron rendezett Rákóczi-ünnepség programját pedig itt találjátok.

A Rákóczi-induló történetéről itt olvashattok, meg is hallgathatjátok, kottáját letölthetitek:  OSZK – Rákóczi-induló https://rakoczi-indulo.oszk.hu/  [20120.09.02.]

Köszönöm, hogy velem tartottál erre a kis időutazásra!

Czirákyné Kiss Edit