Bán Aladár Általános Iskola Várpalota

i ♥ bánali

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap HÍREK Friss hírek ÓKORI VERSENYEK – MAI GYŐZTESEK

ÓKORI VERSENYEK – MAI GYŐZTESEK

élkjhujkl,.HYPERIÓN ORSZÁGOS TANULMÁNYI VERSENY AZ ANTIK GÖRÖG-RÓMAI KULTÚRÁRÓL

A 2018-19-es tanévben a Pécsi Tudományegyetem Klasszika Filológia Tanszéke és a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye közösen hirdette meg a Hyperión Országos Tanulmányi Versenyt középiskolások és az általános iskola felső tagozatosai számára. A két korcsoportnak három kategóriában rendeztek versenyt.  

Iskolánk könyvbarát szakköröseinek négy csapata a Hyper Quest online kvízjátékába nevezett be a iunior kategóriában.

A verseny tárgyköre, a „Versenyzők és versenyek a görög-római kultúrában”, bizony jóval tágabbnak bizonyult, mint azt a megadott ismertető és szakirodalmi jegyzék alapján sejteni lehetett. Hogy mi minden tartozott bele? Még felsorolni is hosszú!  Az ókori görög és római atléták; sport- és művészeti versenyek; pánhellén játékok; kocsiversenyek; római gladiátor-viadalok. Híres versenyzők, közöttük kiemelten Héraklész.

Szóval szinte minden, amiben verseny/vetélkedés szerepelt. Bár az online kvíz megoldása során használhatták a csapatok a saját jegyzeteket és az internetet, de mi nem akartunk csak ezekre hagyatkozni. Minden héten közösen átvettük a hatalmas témakör egy-egy szeletét.  Megnéztük a vázaképek ábrázolásait, múzeumok gyűjteményeit, feldolgoztuk az Iliasz és az Aeneis halotti játékait, Héraklész nyomába eredve szinte az összes görög mitológiai mondakört áttekintettük, helyszíneket, épületeket, szobrokat tanulmányoztunk.

A selejtező fordulóra még 2018-ban került sor, 150 percet kaptak a csapatok a 100 feladat megoldására.  Csak januárban tudtuk meg, hogy a döntőbe jutottunk, méghozzá egy roppant erős mezőnyben, az ország jeles gimnáziumainak csapatai társaságában. 2019. február 22-én a döntő kvízének megoldása során bizony a két és fél óra igazi erőpróbája volt a koncentrálásnak, a kitartásnak és a küzdőszellemnek.

 

Megérte a rengeteg munka, hiszen szép siker született a nyomában:

1. helyezett csapat: Ámán Szabolcs Máté (8. b), Majoros Gergely (6. a), Sebők Dávid Zoltán (6. a)

2. helyezett csapat: Málik Dóra, Szalai Patrícia Rebeka, Tollas Magor Ferenc (7. a)

3. helyezett csapat: Molnár Ádám (5. a), Tornyos Zoé (6.a)

10. helyezett csapat: Horváth Luca, Juhász Adél Mária, Nyulasi Eszter (6. a)

 

Az ünnepélyes díjátadóra 2019. május 25-én a Szépművészeti Múzeum Román csarnokában került sor több mint 200 vendéggel. A rendezvényen megtekinthettük Euripidész Médeia tragédiáját beavatószínházi formában. De számunkra természetesen a fénypontot az jelentette, amikor a színpadon állva nekünk szólt a taps, egy ókorról szóló verseny mai győzteseinek.

A verseny hivatalos honlapja: http://klf.btk.pte.hu/hu/hirek/hyperion_verseny