Bán Aladár Általános Iskola Várpalota

i ♥ bánali

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Archívum BALLAGÁS 2016. Igazgatónő köszöntő szavai

Igazgatónő köszöntő szavai

 

Kedves ballagó diákok, kedves ünneplők!

Szeretettel köszöntöm a végzős diákokat, az őket ballagtató osztályfőnököket, a kedves szülőket, meghívott vendégeiket, valamint iskolánk valamennyi munkatársát, tanulóját és minden kedves jelenlévőt.

Ünnep ez a mai nap. Ez iskolánk legjelesebb ünnepe, mert tanítványaink számára valódi kezdetét jelenti az önálló, felelős létnek.

A nagykorúság küszöbét lépitek át azzal, hogy befejezitek az általános iskolai tanulmányaitokat. Az út azonban még hosszú és rögös, amin haladnotok kell, ahhoz, hogy elérjétek az igazi felnőttkort. Nehézségek, döntések, felelősség, kitartás, tapasztalás szegélyköveivel van kirakva az út, amin haladnotok kell a jövőtök felé. Ne feledjétek: a jövő abból épül fel, amit ma megálmodunk, megtervezünk, megteszünk! Nézzetek bátran, ugyanakkor kellő felelősséggel a jövő felé! Ma még nehéz előre látni mit rejt a távoli jövőtök. A mai nap meghatottsága és meghatódottságotok elhomályosítja a látásotokat. Nehéz belegondolni abba, hogy az a 8 év, amit az iskola falai között töltöttetek, hirtelen véget ér.

Minden teremhez, tanárokhoz, diáktársakhoz egy-egy emlék fűződik. Az itt töltött évek összekötnek bennünket.

Annyi minden történt a nyolc év alatt: jó felidézni az első napokat, amikor elsősként megilletődötten álltatok a tanévnyitón, ismerkedtetek az abc betűivel, a számolás, írás rejtelmeivel, majd a további évek során sok-sok újabb ismeretet kaptatok a felső tagozaton.

Az eltöltött évek alatt sok minden változott, van azonban ami állandó maradt.

Ilyen a gondoskodás és az aggodalom, amit a jövőtök iránt érzünk. Ezeket az éveket nem lehet kitörölni, nyomot hagy mindenkiben. Bennünk is. Nem fogunk, nem is akarunk elfelejteni Benneteket. Kollégáimmal együtt örültünk minden sikereteknek, apró örömötöknek, átéreztük a kudarc okozta fájdalmat, bánatot. Tudnotok kell, ha haragudtunk is rátok az elkövetett csínytevések, kihágások miatt akkor az értetek volt és nem ellenetek! No meg a sok másik ránk bízott alsóbb évfolyamos tanulónkért, akik számára ti minta és példa vagytok! Hiszen melyik nálatok fiatalabb évfolyamra járó tanulótársatok ne szeretne veletek, nagyokkal cserélni???? Nagy volt a ti felelősségetek e tekintetben is, és ez a felelősség fog kísérni benneteket további utatokon is, mint egy árnyék úgy tapad majd rátok. Éljetek ezzel a felelősséggel! Mutassátok meg, hogy a felnőtt lét küszöbén, kezdetén birtokában vagytok ennek a képességnek, hogy tudtok felelősségteljes döntéseket hozni és felelősséget vállalni a döntéseitekért! Vannak köztetek olyanok, akiknek jó alapot szolgáltatott ehhez az elmúlt egy év. Okuljatok, tanuljatok belőle!

Bízunk bennetek, hogy választott iskolátokban helyt álltok, és sok jót hallunk még felőletek.

Kedves Ballagó diákok!

Gondoljatok csak néhány pillanatig azokra, aki segítettek, biztattak, bátorítottak benneteket

 

 

 

az elmúlt évek során. Elsősorban szüleitekre, családotokra gondolok.

Köszönettel tartozunk nekik mi is, hogy velünk együtt tudtak munkálkodni, nevelgetni, formálgatni titeket. Azt gondolom, hogy kevesebb szebb ajándék lehet egy családnak, mint látni, felnőni gyermekét, látni azt, hogy eljutott valahova, és tudni azt, hogy mindaz a sok szeretet, szigorúság, odaadás nem volt hiábavaló, megérte.

Sokat gondolkodtam azon, hogy mit mondhatnék nektek útravaló gyanánt. S kezembe került Kalkuttai Teréz anya által megfogalmazott gondolatsor.

Fogadjátok el tőlem útravalóként:

„Az élet egyetlen esély – vedd komolyan,

Az élet szépség – csodáld meg,

Az élet boldogság – ízleld meg,

Az élet álom – tedd valósággá,

az élet kihívás – fogadd el,

az élet kötelesség – teljesítsd,

az élet játék – játszd,

az élet érték – vigyázz rá,

az élet vagyon – használd fel,

az élet szeretet – add át magad,

az élet titok – fejtsd meg,

az élet szomorúság – győzd le,

az élet dal – énekeld,

az élet küzdelem – harcold meg,

az élet kaland – vállald,

az élet jutalom – érdemeld ki,

az élet élet – éljed!”

Mindenkinek szívből kívánom, hogy életet teljes, sikeres és boldog legyen! Köszönöm a figyelmet!